Info in English

SUMMARY You can read a summary in English, of the production by The Modern Theatre, at the ”Start” page.

THEN IT´S ALL IN ENGLISH, if you want to read about new production of Empathy Games in VR in DoGoodGames by The Modern Theatre. Just go on to:   www.dogoodgames.com
Enjoy!

March 2016 

2016 March Do Good Games by The Modern Theatre is – together with other producers, filmmakers, scriptwriters, directors, youngsters as experts (!)  
…and others from around the world, taking part of The financing forum for kids content including The Opening Industry Days process-lab ThinkJam, co-hosted by Mitteldeutsche Medienförderung (Central German Media Fund), The State Chancellery of Thuringia, Creative Europe Desk Media Sweden, Denmark and Berlin-Brandenburg.
The Modern Theatre / Moderna Teatern in Berlinale

Welcome english speaking person!

Unfortunately our English page is not up yet. You can only read a summary in English about the Modern Theatres production, at the first page ”Start” and  The ModernTheatres new production of Empathy Games in VRwww.dogoodgames.com
Enjoy!

The Modern theatre

Moderna Teatern i november december 2015
Etik och Empatiprogrammet
Under november började vi arbetet med våra Etik och empatiworkshops och både lärare och elever tycks älska upplägget! Just nu arbetar vi tre dagar i veckan med åttondeklassare.Vi arbetar med teaterns metoder, men även med att skriva och gör olika övningar. Bland annat en där eleverna får försöka leva sig in i att ”gå i någon annans skor”, och en annan där de i ett tanke-experiment måste packa sina saker och fly från Sverige.Eleverna får också skriva för att bidra till det ”Sjyssta ord och handlingar-lexikon” vi framställer
– just nu med hjälp av Ystads alla åttondeklassare, i Skåne där vi befinner oss denna månad.
Ett lexikon som fylls av ungdomarnas egna ord, där de önskar gott för sig själv och andra.Vi understryker vikten av att också ha medkänsla med sig själv: du måste kunna känna för och med dig själv först, för att kunna orka känna med andra. Så träna dig i att uppskatta och uppmuntra dig själv och uppmärksamma dina behov! Vad behöver DU? Vi hjälper eleverna med att skriva enkla självuppskattande eller självpeppande meningar och att formulera önskningar för sig och andra.OCH SAMTIDIGT KOMMER BOKEN ”Godhetens kraft” 
Daniel Goleman, psykolog och författare till bla ”Känslans intelligens” (EQ) har tillsammans med Dalai Lama givit ut en bok om medkänsla och empatiträning som Dalai Lama menar i högre grad måste undervisas i just grundskolorna! Och denna bok släpps i Sverige på Volante förlag, se artikel nedan, i Svenska Dagbladet från i dag 24 november!http://www.svd.se/skolan-behover-utbilda-eleverna-i-medkansla  Så vår Etik och Empatiworkshop ligger i tiden
Moderna Teaterns konstnärliga ledare Jannike Grut och tillika en av de två workshopledarna, har förutom sitt teater och filmkunnande även en utbildning i Kontemplativ psykologi med buddhistisk bas – verktyg för empatiträning – från Amsterdam, Holland. http://www.karuna-nederland.nl/en/compassion-training/trainers/Hör av er om ni är intresserade av att få workshopen till er skola eller kommun. Moderna Teatern jobbar i hela Sverige och workshopen kan inkluderas i ett Skapande Skola projekt.
Maila vid intresse till modernateatern@gmail.com

ÖVRIGT I NOVEMBER OCH DECEMBER på Moderna Teatern har varit, är och blir:Presentationer av våra 3d/Virtual Reality prototyper och workshops om projektet Oculus Transformer – att gå i någon annans skor. Bland annat på Stenkrossen i Lund 6 november. (Läs mer om vad det är under ”october”)Endags-workshop i Kreativa Strategier i december (Mer om innehåll och pris under ”September”) …kommer genomföras i december, och vi annonserar snart datum för det genomförandet.
Workshopen riktar sig till frilansande eller egenföretagande kreatörer och aktörer som vill börja arbeta efter mer långsiktiga strategier för sin yrkes-karriär.Skådespelaren Jannike Grut gör också en del workshops, provfilmningar och insatser för tv-serier och film i Sverige och utlandet.
Under 2016 visas minst tre produktioner i Sverige på tv och film, där Jannike Grut medverkar. Bland annat i tv-serien ”Tänk om…” av och med Fredrik Lindström, premiär mars 2016.
Moderna Teatern jobbar med iscensättning i Virtual reality
Säsongen 15/16 har kickat igång stort. Moderna Teatern utvecklar ett ”empatispel” och upplevelser i VR, i headsetet Oculus Rift !
Moderna Teatern arbetartillsammans med Kreativitetsbanken och har fått finansiering från Boost HBGoch Film i Skåne,  Kulturbryggan och ALMI innovations förstudie – för att uppnå sitt mål; attskapa en 3D-upplevelse/spel, i Virtual Reality, för ungdomar med inriktning på temat etik&empati. Upplevelsen/spelet ligger i skärningspunkten mellan dataspels-genren Serious Games och scenkonstens Performance Art!
Den7 september var vi på Awsome Bergman, på Fårö. Seminariedagar med folk från flera olika branscher och inriktningen är film och spel, manus…
18-21 september deltog vi i Nordisk Panorama i Malmö, presenterar projektet, ledde en session om Serious Games under temat ”Vad är belöningarna i ett Seriousgame?” samt deltog i ett VR Hackaton på VR-spel/upplevelser.
5-6 oktober, var vi på ett initierande arbetsmöte med forskare i Skövde.
22-23 oktober
Delatagande i seminariedagarna Alibis for Interaction http://www.alibisforinteraction.se/
30 oktober Presentation av Oculus Transformer, kulturhuset Stenkrossen i Lund.
VAD ÄR OR och VR?
Oculus Rift är headsetet du ser Virtual Reality-världen genom, och det geren helt unik upplevelse av att verkligen befinna sig på plats inne i spelet! I en helt fascinerade 360 graders 3D, typ dataanimerad värld.
OR-upplevelser kan bl.a. göras som konst, som spel, eller i pedagogiskt syfte.
Vi menar att OR/VR är ett helt nytt sätt att i spelform identifiera sig med sina medmänniskor och som passar ypperligt för simuleringar och empati-träning, som ju också Moderna Teatern jobbat mycket med i bl.a. i sitt konfliktspel CasePlay™.
Moderna Teaterns Jannike Grut och Åsa Egnér med bakgrund i film, teater, performance och prästerskap driver Oculus Transformer som ett samarbets-projekt mellan konstnärer (regi, manus, bild) speldesigners, 3-D artister och troligen en grupp forskare från Högskolan i Skövde. Forskare i empati och VR, med utgångspunkt från filosofi, psykologi och neurovetenskap.
I början av oktober var vi i Skövde på ett första möte med forskarna och vi får se… Kvantitativ forskning behöver lite mer på fötterna än kvalitativ, så det är en utmaning att möta för oss konstnärer. Kanske väljer vi att i stället för eller kanske att också jobba med kvalitativ forskning på projektet.
Övriga hållpunkter för Moderna Teatern i september var:
3 sept Moderna Teaterns Jannike Grut spelade in tv igen, denna gång med David Hellenius, i tv-serien ”Älskade Östermalm”.
10-11 september Polishöhskolan, iscensättning ”ingripande i familjevåld”.
12 september   Moderna Teatern utställare, HelloActors-mässan, Filmhuset Gärdet.
18-21 september Nordiskt Panorama, VR-Hackaton, presentation av projekt m.m.
Moderna Teatern på Hello Actors 12 sept!
Strategisk plan – vägen till fler gig!® Kickstart! eller One -to -one

Du är frilansande eller egenföretagande aktör/kreatör/crew inom exempelvis scenkonst, film, tv,
manus, författare, dansare, musiker, eller annat kreativt yrke. Det enda du saknar är en bra strategi!

ALLT FOKUS PÅ DIG Strategisk plan -One -to -one i Stockholm 17-19, 24-26 sept. 
 HelloActors-erbjudande: Egen coaching 1 tim 375 kr inklusive moms! 

Normalpris egen coachning Allt fokus på dig: 1,5 timmar: En gång:  550 kr, Tre gånger: 450 kr, Fem gånger: 400 kr per gång + moms. ÅRSPAKET 2750 kr: En gång i månaden 1,5 tim, med check in av mig varannan vecka för att se att du fullföljer din strategi.
Strategisk plan Kick Start! WORKSHOP! (c:a 9-12 platser) 
November, december 2015 
Hur gick ditt 2015? Hur vill du att ditt 2016 ska se ut? Vi går igenom året som gått och firar dina yrkesmässiga framgångar. Även de minsta framgångar räknas!
Vi utvärderar vad som inte gick som du ville och ser på vad du kan göra annorlunda och strategiskt mer rätt nästa gång.
Du får en kick-start till att lägga en strategisk plan för att avancera i ditt yrkesliv i denna workshop, där du sätter konkreta karriär- och jobbmål utifrån var just du befinner dig och sedan arbetar direkt, för att nå målen.
Du får möjlighet att se och inspireras av andras konkreta mål och under dagen även vara med om att ta fram din egen och andras actionplan för att snabbare uppnå dessa mål – för att snabbare själv nå mer framgång!
Du får konkreta verktyg och uppgifter, både till att kicka igång med men också till att följa upp, som arbete i timelines samt actionplanning, hitlist etc. Jag hjälper dig att mindmappa din väg till jobben och vi jobbar hela tiden med specifika mål, som gör att du har en realistisk möjlighet att nå målen.
Strategisk plan – vägen till fler gig!®
UPPLÄGG – gå endast kursdag i nov, dec 2015 eller ta med uppföljning i mars 2016
Kursdag 1 – två alternativ
a) Kickstart, mindmappa din väg till jobben, konkret actionplan med hem!
b) Kickstart, mindmappa vägen till ett mer tillfredsställande arbetsliv
– det behöver alltså nödvändigtvis inte vara fler jobb, men RÄTT jobb, balans mellan olika brödjobb och artistiska jobb etc. Även här gör vi en actionplan!
Kursdag 2 – uppföljning Funkar strategin du lagt? Fortsätta eller omprioritera mål, ny mindmapp, utvidgad actionplan m.m. Statistik på tagna kontakter, vad kan du göra annorlunda för att öka dina chanser? Se på andra vägar, personliga förebilder, plattformar etc. Anpassas delvis efter deltagarnas önskemål.
JULERBJUDANDE i december 2015:
Pris 1 dag: 900 kr plus moms 225 kr.
Pris för båda dagarna: 1400 kr plus moms 350 kr
Normalpris för en dag är 1200 kr plus moms 300 kr, för två dagar 1800 kr plus moms 450 kr|
Egen coachning 1,5 timmar: Allt fokus på dig för 550 kr plus moms för en gång, 450 kr per gång för tre gånger och 400 kr per gång för fem gånger. Då jobbar vi oavbrutet med att toppa DIN strategi!
Vill du höra mer eller boka? Maila modernateatern@gmail.com eller ring +46709456991, läs mer om mig på http://www.linkedin.com/jannike grut, http://www.modernateatern.se, nyfiken på showreel kolla Youtube/Jannike Grut Showreel 2015, eller IMDb

Jag är Jannike Grut, skådespelerska och producent som drivit bolag i många år, och har sedan tidigare en egen karriärstrateg i LA. Äockså certifierad Karuna mindfulness-trainer efter tre års utbildning i Amsterdam och använder mig av verktygen både från strategiträningen i USA och utbildningen i Holland.
Moderna Teatern senaste produktion: iscensättning i Virtual reality!
Säsongen 15/16kickar igång stort och Moderna Teaterns samarbete med Kreativitetsbanken med iscensättning i Virtual Reality utvecklar sig i raketfart!
 
Att gå i någon annans skor

Moderna Teatern hartillsammans med Kreativitetsbanken fått finansiering från Boost HBG och Film i Skåne – och nu även en störresumma från Kulturbryggan – för att uppnå sitt mål; attskapa en 3D-upplevelse/spel i Virtual Reality, för ungdomar, med inriktning på temat etik&empati.

Vi undersöker om vi kan skapa upplevelsen av att göra delar av en annans människas yttre och inre resa. Vad innebär det rent konkret att gå i någon annans skor…?

Upplevelsen/spelet ligger i skärningspunkten mellan dataspels-genren Serious Games och scenkonstensPerformance Art!
Awesome Bergman
Den7 september deltar vi i Awsome Bergman, på Fårö med deltagare från hela världen och flera olika branscher. Seminariedagar med inriktning på berättelsestrukturer, interaktiv dramaturgi, narrativ inom film och spel.
Nordisk Panorama 
18-21september deltar vi i Nordisk Panorama i Malmö, presenterar projektet, leder en session om Serious Games under temat ”Vad är belöningarna i ett Seriousgame?” samt deltar i Hackaton om VR-spel/upplevelser.
VAD ÄR OR och VR?
Oculus Rift är en nytt tekniskt hjälpmedel, ett headset eller en slags glasögon att se Virtual Reality-världen genom som ger en unik upplevelse av att verkligen befinna sig på plats inne i spelet i en helt fascinerade 3D –upplevelse! OR-upplevelser kan bl.a. göras som konst, som spel, eller i pedagogiskt syfte. De första kommersiella VR-spelen släpps för allmänheten under 2016 av bland andra ägare som Oculus Rift (Facebook), Sony och HTC.

Vi menar att OR/VR är ett helt nytt sätt att i spelform identifiera sig med sina medmänniskor och som passar ypperligt för simuleringar och empati-träning, som ju också teatern jobbat mycket med i bl.a. i sitt konfliktspel CasePlay™.

Jannike Grut och Åsa Egner med bakgrund i teater, performance, film och prästerskap (yep!)
driver Oculus Transformer som ett samarbetsprojekt mellan konstnärer (regi, manus, bild) speldesigners, 3-D artister och en grupp forskare från Högskolan i Skövde. Forskare i empati och dataspelsanvändning samt VR, med utgångspunkt från filosofi, psykologi och neurovetenskap.
Moderna Teatern sommarn, 7-års kris-filmen och Oculus Rift/VR
Hej i sommaren!
Oculus Rift ochVirtual reality
Här jobbas det för fullt med bland annat berättelser och forskning med utgångspunkt i etik och empati, i Oculus Rift/Virtual reality! Moderna Teatern och Kreativitetsbanken utvecklar gemensamt detta projekt i samarbete med Boost HBG, Film i Skåne och forskare från Skövde universitet.
Mycket spännande och ytterligare uppdateringar kommer!Välkommen till vår sjuårskris
Angående filmen Välkommen till vår sjuårskris, se under fliken Film – det är en tv-version av filmen Varför ska man ha det trist när man kan ha det kul.Filmen ligger på UR:s hemsida för dem som har till gång till den. Inom kort startar vi en hemsida eller Facebooksida för de som skulle vilja ladda ner filmen och se den. Men under senhösten läggs den troligen ut igen för allmänheten att se – utan särskild acces alltså – på URPLAY.Vi d intresse redan nu maila modernateatern@gmail.com så ska vi se om vi kan hjälpa till redan nu med en liten länk… 🙂Tv och filmskådespeleri
Moderna Teaterns Jannike Grut har f.ö. övrigt just filmat med Fredrik Lindström till tv-programmet Tänk om som visas under nästa vår, samt filmat Trädgårdsgatan med Simon J Berger i huvudrollen. Viktig och bra film av Sofie Palage och Gunnar Järvstad (Riktigt bra manus), i regi av Olof Spaak.Allt gott så länge hälsar vi på Moderna Teatern
Tidig vår på Moderna Teatern
Tiden flyger förbi!
Moderna Teatern har sen januari kickat igång två-tre nya projekt som alla går framåt i rask takt.Vi har i februari gjort våra sista workshops med RAKETA i Katrineholm, jobbat med skolungdomar i en musikal i Markaryd, premiär i April, samt har i samarbete med Kreativitetsbanken och stöd av Boost HBG börjat utveckla en 3D-upplevelse i VR-glasögonen Oculus Rift.Har också ett webbserie-projekt på gång med många inblandade, i Sverige, England och Indien!OCH har tagit fram och igen börjat sälja workshops och workshop-dagar i situationsspelet CasePlay: inom konflikt med kund/klient/patient etc….även träning för skolelever i att tackla konflikt på praktikplats, samt inom samarbete, presentation, sälj, personligt varumärke och mediaträning.Moderna Teaterns Jannike Grut har också landat en roll i en långfilm som spelas in 2016, med flera kända namn. Under våren regisserar hon även teaterns huspoet Babe Janice livepoet – politisk, feministisk och vegetarisk poesi i hennes första helaftons show: Fuck det!Premiär under 2016.Enjoy spring!

Dansk-svenska Jannike Grut startade Moderna Teatern 2006 som verkar i Stockholm/Skåne/Köpenhamn. Moderna Teatern är en teater utan fast scen och fungerar som ett produktionsbolag där verksamheten vilar på tre ben: Scenkonst, film och möten. Moderna Teaterns SCEN | produktion arbetar i olika skådespelarkonstellationer beroende på produktion. 
 
Moderna Teaterns Jannike Grut har en tro på att scenkonstens roll i samhället är att dels synliggöra sammanhang och strukturer och flytta fram gränser, dels vara en aktiv kraft som gör människor delaktiga i upplevelser, inte bara som åskådare utan också som interagerande. Försöker därför alltid att blanda produktion av scenkonst, film med interagerande kommunikationsträning och möten med upplevelsebaserade inslag för anställda i stat, kommun och näringsliv samt communityart & theatre för barn och unga i skolor.
 
Unik utomhusteater – i advent!

Moderna Teatern presenterar stolt:

Nypremiär på 1800-tals deckarfars av Jan Sigurd von Jönsson får fisk

Nu med nya skådespelare och spelstil!
Commedia dell´arte, Helan och Halvan, slapstick!” 
Alla lördagar i advent t.om. 20 dec. kl 13 och 15 (obs! 13:edec. kl 13 och 14.20)
Utanför Domkyrkan i Lund, Liberiet, Kungsgatan 4 och befintliga hus som scenografi!

VÄLKOMNA!


Information om Moderna Teatern, föreställningen och ensemblen 
Under konstnärlig ledning av Jannike Grut är Moderna Teatern även i år huvudproducent för utomhusteatern i advent inom Thomanders Jul i Lund-projektet.

 
Moderna Teatern samarbetar nästan jämt med olika aktörer för att bidra till en sund växelverkan mellan gammal och ung, traditionellt och nytt, erfarenhet och frisinnad okunskap och denna föreställning blir inget undantag.
Peter Fridh, Jannike Grut och Lars Schilken är de tre skådespelarna från teatern och musiker är Mats Bengtsson. Jan Sigurd, har skrivit manus med Pelle Öhlundsom bollplank som också regisserar föreställningen, Eta Swedérusstår för kläder och scenografi, som i år kompletterats av Morten Meiling scenografi och ljus.

Lunds studentteater bidrar med tre unga skådespelare, Lina Andreasson, Håkan Lööw och Katja Lundberg, samt en körmedlem/ansvarig, Mette Sjölin.
I vår lokala barn och ungdomskör finns förutom Mette Sjölin, även Andrea Karltorp, Mira Grut-Meiling, Lea Grut-Meiling, Christoffer Glommé. Sist men inte minst samarbetar vi med kusken Annika Jönsson och hennes fina häst Bella.
Mer om de medverkande: Skådespelarna Peter Fridh, känd från scen och teve, (bl.a Mysteriet Greveholm) stor humorbegåvning. Lars Schilken tidigare stationerad i Luleå och van vid stora utomhusföreställningar bl.a. från Western Farm. Jannike Grut, erfaren skådespelare och komiker som arbetat med bl.a. Robert Gustavsson och Babben Larsson ett flertal gånger. Lundastudenterna och barnkören har flera års erfarenhet av teater och kör. Musikern Mats Bengtsson, här på dragspel, mest känd från popgruppen Wilmer X.
Hästen Bella och hennes kusk Annika Jönsson har mångårig erfarnehet av stora evenemang. Regissören Pelle Öhlund är känd för sina både stora och poetiska föreställningar föreställningar med Varieté Barbès.

Eta Swedérus har en mångårig erfarenhet som kostym och rekvisita-ansvarig på teaterhögskolan i Malmö. Jan Sigurd, välkänd skånsk manusförfattare och kompositör.

Särskilt tack till: Eva Hedblom och Eta Swederus med hjälp på Teaterhögskolan i Malmö, Mikael Holseng ICA Mobilia i Lund, samt Emil Ibjer, Spiken i kistan – samtliga för hjälp och bidrag till kostym och rekvisita. Sist men inte minst; Citysjukgymnasterna, Kungsgatan 2. vars underbara balkong vi lånar i år!

Tack också till Lunds dans- och musikalgymnasium och Hemgården i Lund för möjligheter till repetitioner. Stenkrossen i Lund som billigt hyr ut podier, samt Liberiet som också upplåtit lokal till repetitioner samt utgör fond till alla föreställningar

LUST (Lunds studentteater) Lunds danssom utöver hjälp med att finna nya duktiga skådespelare också vid enstaka tillfälle bidragit med möteslokal och replokal.

Moderna Teaterns vinterproduktion är igång! Nypremiär i december.
NYPREMIÄR lördag 29 nov 2014.
Spelas därefter lördagar . 6, 13, 20 december kl 13 och 15! (obs! den 13 dec kl 14.20)
På Domkyrkoplatsen/Kungsgatan 4 i Lund.På Moderna Teaterns scen: Tolv skådespelare och en häst!

Skådespelarna Peter Fridh, Jannike Grut, Lars Schilkens och unga skådespelare från studentteatern samt en kör och en kusk med häst…! …börjar i oktober repetera inför nypremiären på von Jönsson får fisk, av Jan Sigurd, i regi av Pelle Öhlund, produktion Moderna Teatern.
Lars Schilken som Postmästaren

Över tvåtusen personer har redan sett föreställningen som för tredje året i rad sätts upp i advent, under Thomanders jul i Lund, vid Domkyrkan.

Jannike Grut som Strindberg


Välkomna i advent!

Jannike Grut leder samtal på Stadsteatern/Skärholmen 29 sept
Den 29 september, ett spännande samtal på Stadsteatern/Skärholmen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *