SCEN | produktion

2020 Återupptas och fortätter samarbetet omkring en turné produktion av Puck Love, med bland annat Matilda Tjerneld och Jannike Grut i rollerna, som sköna Helena och Puck.

Corona gör också att vi under året ser närmre på hur vi kan digitalisera mer av våra workshops och eventuellt också hitta fusions mellan digitalt och IRL i våra sceniska framföranden.

2018 Avbrott i teaterproducerandet till förmån för satsningar på film och tv-produktioner, och manusutveckling. Vi deltog bland annat i en stor pitch på Financing Forum for kids content med vårt tv-serie manus Hitta hem.

2017-2021 Moderna Teatern och Unga Roma teatern från Gotland samarbetar omkring en turnéproduktion på svenska och engelska. To be continued… Här en länk till Unga Romas hemsida: http://www.ungaroma.com/

Vi fortsätter med iscensättningar i Virtualreality/3d och börjar nosa även på 360 graders film/VR. DEt är alltså två olika fomer av iscensättning i VR. 3d är ju mer som animerat, och VR film är filmat med skådespelare.

2015 började Moderna Teatern producera iscensättningar i 3d/Virtual Reality (manus, regi och skådespeleri) men började också under 2016 att arbeta på förberedelserna av en teaterproduktion igen.

Empatispelen görs under namnet Do Good games by The Modern Theatre Se även nya hemsidan http://dogoodgames.com/ Moderna Teaterns Jannike Grut med bakgrund i teater, performance, film driver Empatispels-utvecklingen och produktionen av de samma som ett samarbetsprojekt mellan konstnärer (regi, manus, bild) speldesigners, 3-D artister.

VAD ÄR VR?
VR är ett helt nytt sätt att i spelform identifiera sig med sina medmänniskor och som passar ypperligt för iscensättning, simuleringar och empati-träning, som ju också Moderna Teatern jobbat mycket med i bl.a. i sitt konfliktspel CasePlay™.

Oculus Rift är ett headset/en slags glasögon att se Virtual Reality-världen genom – som ger en unik upplevelse av att verkligen befinna sig på plats inne i spelet i en helt fascinerade 3D –upplevelse! VR-upplevelser kan bl.a. göras som konst, som spel, eller i pedagogiskt syfte. De första kommersiella VR-spelen släpps för allmänheten under 2016 av bland andra ägare som Oculus Rift (Facebook), Sony och HTC.

The Do Good Games series och Att gå i någon annans skor Under 2015 fick Moderna Teatern fick tillsammans med Kreativitetsbanken finansiering från Boost HBG och Film i Skåne och sedan även en större summa från Kulturbryggan, för att börja utveckla på att skapa en 3D-upplevelse/spel i Virtual Reality (VR) för ungdomar, med inriktning på temat empati.

Moderna Teaterns första VR-spel byggde vi på delvis på bilder och text åttondeklassare framställt i övningar med iscensättning och text-framställan i våra workshops för skolor, Etik och Empati programmet, s.k. participatory design.

Vad innebär det rent konkret att gå i någon annans skor…? Vi undersöker om vi kan skapa upplevelsen av att göra delar av en annans människas yttre och inre resa. Samarbete med forskare i empati och även dataspel med utgångspunkt från filosofi, psykologi och neurovetenskap kommer också att påbörjas så snart tillfälle ges. Vi vill undersöka hur åskådaren/spelaren påverkas av olika rum och upplevelser i VR.

The financing forum for kids content I mars 2016 deltar vi återigen med deltagare från hela världen och flera olika branscher i seminariedagar, med inriktning på att lära oss mer om nya upplevelser, film, animation och cross- och transmediaproduktion (multiplattform) samt live action för barn och ungdomar.

Awesome Bergman
I September 2015 deltog vi i Awsome Bergman, på Fårö med deltagare från hela världen och flera olika branscher. Seminariedagar med inriktning på berättarstrukturer, interaktiv dramaturgi, narrativ inom film och spel.

Nordisk Panorama
I september 2015 deltog vi i Nordisk Panorama i Malmö, presenterade projektet och ledde en session om Serious Games under temat ”Vad är belöningarna i ett Seriousgame?” samt deltog i ett i Hackaton om VR-spel/upplevelser.
http://nordiskpanorama.com/sv/publik/seminarer-workshops/oculus-rift/np-hackathon-2015/

 

TEATER

Moderna Teatern december 2012-2014 Utomhusteater vid Lunds Domkyrka, med manus av Jan Sigurd, regi Pelle Öhlund, i huvudrollerna Peter Fridh, Jannike Grut och Lars Schilkens.

Utanför Domkyrkan i Lund, Liberiet, Kungsgatan 4 och befintliga hus som scenografi!

VÄLKOMNA!

Information om Moderna Teatern, föreställningen och ensemblen
Under konstnärlig ledning av Jannike Grut är Moderna Teatern även i år huvudproducent för utomhusteatern i advent inom Thomanders Jul i Lund-projektet.

Moderna Teatern samarbetar nästan jämt med olika aktörer för att bidra till en sund växelverkan mellan gammal och ung, traditionellt och nytt, erfarenhet och frisinnad okunskap och denna föreställning blir inget undantag.

Peter Fridh, Jannike Grut och Lars Schilken är de tre skådespelarna från teatern och musiker är Mats Bengtsson. Jan Sigurd, har skrivit manus med Pelle Öhlund som bollplank som också regisserar föreställningen, Eta Swedérus står för kläder och scenografi, som i år kompletterats av Morten Meiling scenografi och ljus.

Lunds studentteater bidrar med tre unga skådespelare, Lina Andreasson, Håkan Lööw och Katja Lundberg, samt en körmedlem/ansvarig, Mette Sjölin.
I vår lokala barn och ungdomskör finns förutom Mette Sjölin, även Andrea Karltorp, Mira Grut-Meiling, Lea Grut-Meiling, Christoffer Glommé. Sist men inte minst samarbetar vi med kusken Annika Jönsson och hennes fina häst Bella.

Mer om de medverkande: Skådespelarna Peter Fridh, känd från scen och teve, (bl.a Mysteriet Greveholm) stor humorbegåvning. Lars Schilken tidigare stationerad i Luleå och van vid stora utomhusföreställningar bl.a. från Western Farm. Jannike Grut, erfaren skådespelare och komiker som arbetat med bl.a. Robert Gustavsson och Babben Larsson ett flertal gånger. Lundastudenterna och barnkören har flera års erfarenhet av teater och kör. Musikern Mats Bengtsson, här på dragspel, mest känd från popgruppen Wilmer X.
Hästen Bella och hennes kusk Annika Jönsson har mångårig erfarnehet av stora evenemang. Regissören Pelle Öhlund är känd för sina både stora och poetiska föreställningar föreställningar med Varieté Barbès.
Eta Swedérus har en mångårig erfarenhet som kostym och rekvisita-ansvarig på teaterhögskolan i Malmö. Jan Sigurd, välkänd skånsk manusförfattare och kompositör.

Särskilt tack till: Eva Hedblom och Eta Swederus med hjälp på Teaterhögskolan i Malmö, Mikael Holseng ICA Mobilia i Lund, samt Emil Ibjer, Spiken i kistan – samtliga för hjälp och bidrag till kostym och rekvisita. Sist men inte minst; Citysjukgymnasterna, Kungsgatan 2. vars underbara balkong vi lånar i år!

Tack också till Lunds dans- och musikalgymnasium och Hemgården i Lund för möjligheter till repetitioner. Stenkrossen i Lund som billigt hyr ut podier, samt Liberiet som också upplåtit lokal till repetitioner samt utgör fond till alla föreställningar

LUST (Lunds studentteater) Lunds danssom utöver hjälp med att finna nya duktiga skådespelare också vid enstaka tillfälle bidragit med möteslokal och replokal.

 

HARRIET L

Succépjäsen Harriet L. säljs som gästspel under 2010-2013. Läs mer om pjäsen nedan.
För inköp kontakta teatern på boka@modernateatern.se

HARRIET L. är en tragikomisk musikteater, lekfullt framställd, om den unga poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm, som gick på Konstakademin i Stockholm i början av 1900-talet och dog i lungtuberkulos på ett sanatorium i Småland 1918, endast 31 år gammal. Harriet Löwenhjelms dikter är fortfarande lästa och älskade av många och i denna musikföreställning är de tonsatta av Gunnar Edander.
Harriets liv blev kort och den livshotande sjukdom hon bär på tvingar henne att ställa de stora existentiella frågorna. Livet på sanatoriet har en febril puls. Det gäller att hinna leva innan man dör.

På scen: Jannike Grut och musikern Nanna Walderhaug.
Text & regi Agneta Elers-Jarleman. Poesi Harriet Löwenhielm.
Tonsättning Gunnar Edander. Konstinstallation Anna Nyberg.
Kostym Anna Ardelius. Dockmakare Ellinor Nordlund
Webb & grafisk form Merete Grut. Teknik Max Orward, Gustav Meiling-Madsen.

Pjäsen hade premiär i november 2009, på Ateljé Ciresia, Mariatorget 1c bredvid café RIVAL, Mariatoregt i Stockholm, där den spelades under en månad. Föreställningen fick strålande recensioner och har under 2010 och 2011 också spelats bland annat på Gotland och i Uppsala under ett par veckor, samt visats på utbudsdagar. Under 2012 kommer vi att försöka hitta en ersättare för Nanna Walderhaug.

INFORMATION OM SKOLFÖRESTÄLLNINGAR – HARRIET L
Utbudsblad för ungdomsföreställning och workshop, jpg, klicka här.
Flyer – fyra på en A4, jpg – klicka här.
Flyer – svart för mailutskick, jpg – klicka här.
Flyer – vit för mailutskick, jpg – klicka här.
Affisch – vit, jpg – klicka här.
Affisch – svart, jpg – klicka här.

PERFORMANCE
• Den lyckade performancen på utställningen ”Allt är som det ska” spelades på en restaurang.

• Moderna Teaterns huspoet Babe Janice livepoet uppträder också på restaurang om det faller sig, eller på festivaler och evenemang, på privata men även offentliga fester. Ibland dyker hon upp med sina politsika, feministiska och vegetariska dikter i en lägenhet. Antingen i samarbete med andra mindre aktörer, eller som ett inslag på exempelvis en av Moderna Teaterns återkommande ”Lägenhetsfest med händelser”, eller ”Lejlighed” som projeketet hette i Danmark, där det startade. Lejlighed betyder både lägenhet och möjlighet, vilket är precis vad vi önskar att dessa sammankomster ska upplevas som för alla närvarande. En livsförhöjande möjlighet i en lägenhet!

• Moderna Teaterns Jannike Grut arbetar kontinuerligt i andra kulturaktörers performances. Under 2011 spelade hon bland annat med scenkompaniet Verner Berglund, under 2010 i residens på BUS (barnens underjordiska scen), Södermalm i Stockholm. Med utgångspunkt från Werner Swabs ”Presidentskorna” producerade kompaniet där en performance, en utställning och en film.

• Med konstklustret RAKETA genomfördes under Kulturnatten i Stockholm 2011 en happening på en pizzeria där Jannike Grut agerade hovmästare för den kulturella alternativmenyn. På menyn stod bland annat poesiuppläsning av diktare, matkonst med slow food, porträttmålning, samt andra rätter som den väldigt populära ”klapp på axeln”, vilken hovmästaren själv kunde servera. Hovmästaren spådde även vid behov i pizza (endast goda utsikter).

PRODUKTION FÖR KUNDER
• Film för internutbildning på företag, i samarbete med tillknuta filmare.
• Röstjobb som inläsning av böcker, dubbning av tecknadfilm, radioreklam samt produktion av radiokåserier.

Bland tidigare kunder:
• Sveriges Radio: ”Flipper”, ”Pussel”, ”Musik å sånt”, Glädjetåget”, med flera radioproduktioner för P3.
• SVT: Sketcher till ”Lorry” för bland andra Suzanne Reuter, samt sketcher och medverkan i ”Extra allt”.
• Filmdubbning: för Sun Studio, SDI Media, Adaptor, mfl. Röstdubbning för roller som Pinocchio, Mowgli (tv-serie i 13 avsnitt) mm.

MÖTESPRODUKTION
• Mind The Gap – nya strategier för en ny tid.
• En söndag på Pelikan, nätverksträff för konstnärer i alla yrkeskategorier, med vänner i alla yrkesgrupper, fortsätter som vanligt varje första söndag i månaden, på restaurang Pelikan, Blekingegatan 40. Alla är välkomna. Mer om mötena och påminnelser genom Facebook. OBS! Sommaruppehåll juli–augusti.
• GRUS – Grupper utan scen, nätverksgrupp för småteatrar, lanserar sin nya gemensamma hemsida under 2010.
• NGAC – Nätverk för enskilda skådespelare. Under hösten startar en ny grupp, där vi helt enkelt tipsar varandra om jobb. Om du är professionell skådespelare och vill vara med, kontakta Moderna Teatern: info@modernateatern.se
Mer om våra nätverk under fliken MÖTEN.